Niedawno na zajęcia techniki przygotowałam kuchenne inspiracje. Były to babeczki orzechowe.
Zapraszam do skorzystania z przepisu.
Orzechowe marzenie
CIASTO
-300g orzechów włoskich
- 100g mąki krupczatki
-120g masła
-3 żółtka
KREM
-40g cukru białego lub cukru pudru
-200g śmietanki kremówki
-200g serka mascarpone
DODATKI
- mango
- borówki amerykańskie
Sposób przygotowania:
Na początku obieramy nasze orzechy włoskie i blendujemy je na mąkę orzechową.
Następnie do zmielonych orzechów włoskich dosypujemy 100 g mąki krupczatki i wykładamy na stolnicę
Oddzielamy żółtka od białek i dodajemy do ciasta razem ze 120 g masła. Wyrabiamy ciasto.
Po wyrobieniu ciasta wkładamy je do foli spożywczej i do lodówki na 30 min.
W tym czasie robimy krem: 200 g śmietanki kremówki wlewamy do miksera i miksujemy na sztywno (uwaga żeby nie zrobiło się masło). Potem dodajemy 40 g cukru i 200 g serka mascarpone, bardzo delikatnie miksujemy. Gdy wszystko się ładnie zmiksuje wstawiamy krem do lodówki.
Gdy minie 30 min wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy.
Bierzemy coś w kształcie naszych foremek i odbijamy na cieście.
Nasze, w tym przypadku kółeczka, przekładamy do foremek, nakłuwamy i wkładamy do piekarnika na 25 min. Pieczemy w 180 stopniach.
Kroimy mango.
Gdy babeczki się upieką i wystygną dodajemy owoce, krem i gotowe.
JEMY 😉
Asia
Następnie do zmielonych orzechów włoskich dosypujemy 100 g mąki krupczatki i wykładamy na stolnicę
Oddzielamy żółtka od białek i dodajemy do ciasta razem ze 120 g masła. Wyrabiamy ciasto.
Po wyrobieniu ciasta wkładamy je do foli spożywczej i do lodówki na 30 min.
W tym czasie robimy krem: 200 g śmietanki kremówki wlewamy do miksera i miksujemy na sztywno (uwaga żeby nie zrobiło się masło). Potem dodajemy 40 g cukru i 200 g serka mascarpone, bardzo delikatnie miksujemy. Gdy wszystko się ładnie zmiksuje wstawiamy krem do lodówki.
Gdy minie 30 min wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy.
Bierzemy coś w kształcie naszych foremek i odbijamy na cieście.
Nasze, w tym przypadku kółeczka, przekładamy do foremek, nakłuwamy i wkładamy do piekarnika na 25 min. Pieczemy w 180 stopniach.
Kroimy mango.
Gdy babeczki się upieką i wystygną dodajemy owoce, krem i gotowe.
JEMY 😉
Asia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz