środa, 11 stycznia 2017

Kuchenne inspiracje Asi

Niedawno na zajęcia techniki przygotowałam kuchenne inspiracje. Były to babeczki orzechowe.
Zapraszam do skorzystania z przepisu.

Orzechowe marzenie


CIASTO 
-300g orzechów włoskich 
- 100g mąki krupczatki 
-120g masła 
-3 żółtka 

KREM 
-40g cukru białego lub cukru pudru 
-200g śmietanki kremówki 
-200g serka mascarpone 


DODATKI 
- mango 
- borówki amerykańskie


Sposób przygotowania: 

Na początku obieramy nasze orzechy włoskie i blendujemy je na mąkę orzechową. 
Następnie do zmielonych orzechów włoskich dosypujemy 100 g mąki krupczatki i wykładamy na stolnicę
Oddzielamy żółtka od białek i dodajemy do ciasta razem ze 120 g masła. Wyrabiamy ciasto. 
Po wyrobieniu ciasta wkładamy je do foli spożywczej i do lodówki na 30 min.
W tym czasie robimy krem: 200 g śmietanki kremówki wlewamy do miksera i miksujemy na sztywno (uwaga żeby nie zrobiło się masło). Potem dodajemy 40 g cukru i 200 g serka mascarpone, bardzo delikatnie miksujemy. Gdy wszystko się ładnie zmiksuje wstawiamy krem do lodówki.
Gdy minie 30 min wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy. 
Bierzemy coś w kształcie naszych foremek i odbijamy na cieście.
Nasze, w tym przypadku kółeczka, przekładamy do foremek, nakłuwamy i wkładamy do piekarnika na 25 min. Pieczemy w 180 stopniach.
Kroimy mango. 
Gdy babeczki się upieką i wystygną dodajemy owoce, krem i gotowe. 
JEMY 😉

Asia 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz